keskiviikko 26. marraskuuta 2008

TOKO osa 4 & 5

Viime viikon tokokerran olimme vielä kennelyskäkaranteenissa. Silloin uutena asiana oli ollut noutaminen. Rapsulla on ongelmia metallikapulan kanssa, joten treenivinkit siihen olivat tarpeen. Pitää koettaa Rapsun kanssa joko ohutta päällystettä metalliin, jolloin se ei tunnu niin ikävältä suussa tai sitten aloittaa pitämisharjoitukset. Luulen, että koetan tuota metallin piilottamista teipin alle ensin, sillä en usko Rapsun rakastavan kapulaa yhtään enempää, jos käytän sen opettamiseen pakotetta tyyliin ensin kapula suuhun ja sitten vasta ruoka. Voisi sitä tietysti naksuttaa, mutta minun reaktiokyvyllä naksuttaisin luultavasti maton nuuskimista kapulan koskemisen sijaan. Rapsu kuitenkin rakastaa noutamista, joten metallikapulan hienovarainen totuttaminen tuonee parhaan tuloksen. Olisi ikävää huomata, että Rapsun noutointo hiipuisi sen takia, että se joutuisi noutamaan sille epämieluisaa esinettä. Kunhan metallikapula on kiva juttu, siirrymme niihin pitämisiin...

Tällä viikolla pääsimmekin jo mukaan tokoilemaan. Luoksetulossa sain mietittäväksi millä käskyllä Rapsun tilanteessa aion käskyttää. Suunnittelin, että otan siinä käyttöön sivu-käskyn, mutta tänne-käskyssä vauhti on niin huima, että kaipa se on valittava. Epäilyttää vaan, että tuleeko se sitten varmasti sivulle, kun tänne-käskyä tulee käytettyä arkitilanteissa ilman odotusta sivulletulosta. Kuulemma on todennäköistä, että koira ymmärtää asiayhteydestä mitä siltä odotetaan, joten aion luottaa Rapsun tilannetajuun. Vaikka epäilen kyllä onko sillä sitä edes ;)

Hauska oli myös ottaa luoksetuloa liikkeenohjaajan avulla. Ensimmäisestä käsky-komennosta Rapsu pomppasi pystyyn ja oli ponkaisemassa vauhtiin, mutta tajusi samassa sekunninsadasosassa, että nyt ei muuten mennyt ihan oikein ja jäi paikoilleen. Seuraavalla kerralla Rapsu värähti käsky-komennosta ja kolmannella kerralla ei noteerannut sitä vaan odotti keskittyneesti tänne-käskyä.

Hypyn treenamisessa pitää ottaa enemmän liikkeen siedätystä mukaan. Rapsuli lähtee helposti liikkeelle, jos koetan liikkua sivusuuntaan ja kiertää hypyn toiselle puolelle.

Paikallamakuu menee hyvin, mutta maahanmeno on edelleen käsimerkin varassa. Kotona Rapsu menee maahan ilman käsimerkkiä varsinkin jos otan Nuuskun ja Rapsun välistä maahamenonpeuskisaa eli nopeammin maassa oleva saa palkan... Mutta ilmeisesti Rapsu ei ole liikettä ja käskysanaa kuitenkaan täysin yhdistänyt, koska muualla se ei onnistu. Treeniä siis lisää, että päästään kyllä se kotona osaa -hokemasta eroon :)

Ei kommentteja: