lauantai 29. marraskuuta 2008

Tapio Mäntysalo, osa 1: teoria

Vietin aamupäivän Turusta saapuneen Tapio Mäntysalon agilitykoulutuksen teoriaosuudessa. Teoriassa keskeisintä oli luonnollisen ohjauksen hyödyntäminen (tai vähintääkin tiedostaminen...) koiran ohjauksessa. Ideana oli se, että kisatilanteessa koira on niin suurilla kerroksilla, että se seuraa herkemmin luonnollista ohjausta kuin uusia opittuja kuvioita. Kannattaa siis tiedostaa oma kehonsa ja puhua koiraa :)

Tapio selvitti mm. liikkeen, hartialinjan, jalkaterien ja käden merkitystä koiran ja ohjauksen näkökulmasta. Tärkeää on ymmärtää oman liikkeen vaikutus koiran liikkeeseen (vauhti ja kallistumiset), hartialinjan tärkeys erityisesti koira seläntaakse jätettäessä eli sitä ei jätetä sinne kokonaan, jalkaterät osoittaa sinne minne ollaan mennossa sillä siihen koira on ehdollistunut arkielämässä, käsi ei ole natsitervehdyksessä vaan koiran silmän tasolla riippuen siitä kuinka etäältä koiraa halutaan ohjata ja koiralle "piirretään" koko ajan rataa, oma sijoittuminen suhteessa koiraan eri ohjaustilanteissa (kaarteet, vekit) jne.

Kävimme läpi myös keskeisiä ohjauskuvioita kuten valssi, kierto ja takaaleikkaus hänen näkökulmastaan sekä jonkin verran hyppytekniikkaa/ hypyn ohjausta ja käskyjen ajoitusta. Lisäksi Tapio otti esille kaksi tärkeää peruskäskyä, joista toinen on jopa Nuuskulla ja Rapsullakin hallinnassa ;) Koiran tulee katsoa ohjaajaa nimensä kuultuaan sekä tulla käskystä ohjaajaan kiinni. Tarpeellisen kii-käskyn treenaaminen alkaakin seuraavaksi Tapsan ohjeiden mukaisesti.

Luento oli erinomaisen viihdyttävä ja antoisa. Esille tulleet asiat olivat joiltain osin tuttuja, osaan sai lisää uutta näkökulmaa ja jotkut jutut olivat ihan uusia. Suosittelen! Tuskin maltan odottaa tämän iltapäivän ja huomisen treenejä...

Ei kommentteja: