lauantai 29. marraskuuta 2008

Tapio Mäntysalo, osa 2: treenit

Ratapiirros

Aamupäivän teoriaa sovellettiin käytäntöön Rapsun kanssa enemmän ja vähemmän onnistuneesti. Ensimmäisessä pätkässä 1-5 lähdettiin liikkeelle koira ohjaajan vasemmalla puolella. Ideana oli tehdä vekki/ kulmaus ennen hyppyä 2, jolloin koiralle tulee suora linja putkeen. Tärkeää oli pitää ohjaus yllä myös koiran ollessa putkessa, jolloin oltiin valmiina ohjaamaan koira vekin kautta hypylle 4 ja saatiin suora linja hypylle 5. Hankalaa oli kiinnittää huomiota omaan luonnolliseen ohjaukseen eli siihen mihin ne kädet, jalat, hartiat jne. osoittaakaan sekä rohjeta tekemään vekit rauhassa eikä rynniä hosuen eteenpäin ja ylipäätään olla selkä suorana eikä pyllistellä joka välissä.

Toisessa pätkässä mentiin samat esteet, mutta lähdettiin koira ohjaajan oikealla puolella. Tarkoitus oli ottaa koira ihan viereen ja viedä sitä omalla liikkeellä hypyn 2 vasenta laitaa kohti ja kääntää koira hypylle 2 vasta silloin kun koiran näkökentässä on putki 3. Siihen sitten takaaleikkaus, putkeen, vekki hypylle 4 ja koira itseen kiinni, omalla liikkeellä hypyn 5 oikeaan laitaan, kääntö hypylle 5 siten, että koiran hyppylinja on viisto, takaaleikkaus ja otetaan koira haltuun hyppyjen 5 ja 13 välistä. Erityisen hankalaa oli renkaan 1 ja hypyn 2 väli. Samoin hyppyjen 4 ja 5 välillä piti keskittyä tosissaan, että sai koiran kiinni itseen ja vietyä hypylle oikeassa kulmassa. Tuossa tilanteessahan koira lähtee helposti itsenäisesti hakemaan hyppyä, jolloin hyppylinja menee suoraan eikä halutusti viistoon. Tässä harjoituksessa opin myös sen, että Rapsu rakastaa vinkuleluja, erityisesti Ruskan...

Kolmas pätkä sisälsi esteet 11-18. Siihen lähdettiin lennosta eli koiran kanssa leikittiin hypyn 11 takana ja lähdettiin liikkeelle yhtä aikaa vieden koiraa omalla liikkeellä kohti putkea 12. Vekki piti tehdä hyppyjen 13 ja 14 väliin siten että koiran pystyi käskyttämään putkeen 15 jo hypyn 14 takaa. Samoin vekki tuli hyppyjen 16 ja 17 väliin, josta koira käskytettiin putkeen 18 ennen hyppyä 17. Voisiko tätä selvemmin selittää... ;) Tämä treeni meni meillä parhaiten, koska vekkejä on treenattu aika paljon. Hyvänä ja toimivana neuvona sain sen, että putkeen lähettettäessä Rapsulle ei tarvitse hokea putkeen, putkeen, putkeen... vaan yksi käsky toimii paremmin. Huomattavasti paremmin sillä silloin Rapsu syöksyy putkeen täysillä eikä jää kuuntelemaan hokemistani.

Treeni oli ohjaustreeniä, joten rimat olivat matalalla, jolloin koiran ei tarvitse keskittyä kahteen asiaan eli ohjaukseen ja hyppäämiseen yhtäaikaa. Oleellista oli suorittaa pätkät koiran vauhtia hidastamatta eli täysillä siten, että hyppylinjat olivat kohti seuraavaa suoritettavaa estettä. Tapio toi esille myös mielikuvaharjoittelun tärkeyden. Koiraa ei kannata ottaa tekemään harjoitusta ennen kuin itse on käynyt suorituksen mielessään läpi niin monta kertaa, että oikeasti tietää mitä aikoo tehdä. Koiraa ei kannata kuluttaa omaan tumpelointiin... Kisoihin olen mielikuvaharjoittelun saanut jo siirrettyä, mutta treeneihin se on vielä hakusessa. Huomista treeniä innolla odotellaan :)

Ei kommentteja: