lauantai 31. lokakuuta 2009

PK-hakuun tutustumassa

Olimme tänään tolleriporukalla PK-hakuun tutustumassa. Lajin saloihin meitä opastivat Satu ja Sirkku, jotka treenaavat hakua Topin ja Susun kanssa. Alkuvalmisteluina tallustelimme metsässä noin 50 m x 50 m kokoisen alueen, jolla koirien tuli toimia. Läpi alueen kulki merkattuna ns. keskilinja, jolta koiraa sitten lähetettiin haluttuun suuntaan maalimiehen luo ja tarkoituksena oli, että löydettyään maalimiehen koira tulee maalimiehen kanssa ohjaajan luo. Aluksi otettiin makkararinkiä, jotta koirat oppivat hakeutumaan vieraiden luokse ja pitävät niitä kivoina namiautomaatteina. Nuusku ja Rapsu skippasivat tämän osuuden, koska molemmilta löytyy halua ja uskallusta tunkea oma kuono ihan kenen tahansa taskuun herkkujen toivossa.

Nuuskun ensimmäisessä harjoituksessa metsään laitettiin kaksi maalimiestä siten, että Nuusku näki niiden sinne menevän. Maalimiehet menivät eri puolille keskilinjaa. Lähetin Nuuskun ekalle maalimiehelle ja Nuusku meni sinne hienosti. Maalimies palkkasi Nuuskun nameilla ja lypsinkumilla. Toiselle maalimiehelle lähteminen oli Nuuskulle vaikeampaa, koska Nuusku oli tainnut jo unohtaa, että sinne toiselle puolelle keskilinjaakin meni joku. Kuultuaan maalimiehen kutsun Nuusku sinkosi hakuun innolla, sai palkan ja tuli maalimiehen kanssa minun luo.

Rapsulle tehtiin samanlainen harjoitus, joskin Rapsun palkkana olivat vinkupallot. Rapsu kirmasi ketterästi ensimmäiselle maalimiehelle ja tuli hyvin onnelliseksi vinkupallosta. Myös Rapsulle toiselle maaalimiehelle meneminen oli vaikeampaa. Rapsu ei selvästikään tajunnut mihin olin sitä lähettämässä vaan koetti ottaa maasta hajua, jota seurata. Luulen, että Rapsua hieman hämmensi myös se, että jo löydetty vinkupallo meni taskuuni, joten miksi ihmeessä Rapsu haluaisin lähteä pallon luota pois...

Toisessa harjoituksessa otin Nuuskun kanssa saman kuvion kuin ensimmäisellä kerralla. Palkaksi laitettiin patukka sekä kettu. Nuusku lähti taas hienosti ensimmäiseen hakuun ja toi maalimiehen minulle hyvin. Toinen haku oli taas hankalampi, Nuusku lähti hienosti hakuun, mutta kääntyikin sitten kysymään ohjeita. En sanonut sille mitään, jolloin Nuusku lähti hienosti jatkamaan hakua ja löysi maalimiehen. Olipa hienoa! Nuuskun kanssa pitääkin olla tuossa tarkkana, että en ala neuvomaan sitä silloin kun siihen ei oikeasti ole aihetta.

Rapsun toiseen harjoitukseen laitettiin kolme maalimiestä ja palkaksi samat vinkupallot sekä viimeiselle maalimiehelle vinkupossu. Ensimmäinen maalimies löytyi helposti, toiselle maalimiehelle Rapsu sinkosi kutsusta ja kolmas maalimies oli ns. haamu, joka nousi piilosta ja juoksi uuteen piiloon eli oli ihan älyttömän kivaa Rapsusta!

Molemmilla otuksilla oli tosi kivaa ja taidetaan rueta harrastelemaan tätä ihan huvittelu mielessä. Kokeisiin asti ei, mutta omaksi iloksi kyllä. Jatkossa minun pitää vain ottaa selkeämpi alkulähetysasento ja pitää se erilaisena kuin mejässä, jotta luppakorvat eivät ala jäljestää vaan pitäytyvät ilmavainussa. Täytyy myös ottaa tässä vaiheessa enemmän noita haamuhakuja, koska ne saivat ainakin Rapsun suorastaan hihkumaan :)

Ei kommentteja: