tiistai 1. maaliskuuta 2011

Valoisampi vaihtoehto pimeyteen

Olipas masentavaa, mutta silti positiivista. Eläinlääkärin diagnoosi Nuuskun vasemmasta polvesta oli sama minkä tein oireiden perusteella itsekin eli ristisidevamma, tosin sillä erotuksella, että itse luulin ristisiteen olevan jo poikki, mutta se olikin vain rispaantunut. Tai vain ja vain, sehän voi napsahtaa poikki sekuntina minä hyvänsä, mutta siltikin vain, koska nyt leikkaushoito ei ole ainoa vaihtoehto vaan hyvään tulokseen pääsee koiraystävällisemmällä kantasoluhoidolla.

Nuusku oli reipas pikku potilas, mitä nyt ei ylireippaana alkanut rauhoitteesta taintumaan vaan vaati nukutuksen. Polveen kortisonin pistäminen olisi ollut liian kivulias kokemus ilman kunnon tainnutusta. Polveen ruiskutetulla kortisonilla palpoimalla tehty diagnoosi vielä varmistetaan, ja jos/ kun Nuusku vastaa tähän hoitoon toivotulla tavalla, aloitetaan kantasoluhoito. Kuulostaa aivan avaruusmeiningiltä, mutta mikäpäs paremmin possunenäiselle avaruuskoiralle sopisikaan kuin ufomainen sioista kasvatettu hoitoaines.

Nuusku on nyt kipulääkekuurilla, häkkilevossa ja lyhyillä hihnaulkoiluilla. Vaaranahan tässä on se, että koska Nupa ei vasuriaan käytä, oikea jalka kuormittuu ja sama vamma voi tulla toiseenkin polveen, joten tylsää on koiran lähitulevaisuus. Ja aikalailla koko lopputulevaisuus, koska vaikka kantasoluhoito parantaisi ristisidevamman täydellisesti, siirtyy Nupatsu kokopäiväeläkeläiskerhoon. Vaikka Nuusku sai ristisidevammansa aivan harmittomalla rennolla ulkoilureissulla, mitään polvea rasittavaa harrastusta Nuusku ei enää harrasta. Vaikka voihan Nuuskun päähän tipahtaa kattolamppu kotonakin ja tappaa, Nuusku voi sohvalta hypätessään katkaista jalkansa, Nuusku voi syödessään tukehtua jne. mutta jos nyt edes yrittäisi tieten tahtoen olla tekemättä riskivalintoja jo kerran hajonneen raajan suhteen ja taata maailman parhaudelle hyvän tulevaisuuden. Eläkeläinen kääritään pumpuliin, tosin sen verran löysälle, että aitoa koiranelämää pitää päästä viettämään eli kirmaamaan vapaana pitkin mättäitä, nuuskuttelemaan maailman tuulia ja hillumaan.

Ei kommentteja: