sunnuntai 5. huhtikuuta 2009

Tiia Vitikaisen treenit osa 2

Nuusku ja Rapsu osallistuivat tänään Tiia Vitikaisen pitämään agilitykoulutukseen. Teemoina olivat mm. ennakoivat valssit, sivuttaiset takaakierrot, saksalaiset käännökset, flipit ja jaakotukset. Paljon opin uutta tekniikkaa ja uusia ohjausvaihtoehtoja. Alla ratapiirrokset ja sekavat selitykset uusista mahdollisuuksista :)


Ensimmäisellä radalla heti lähdössä pyrittiin välttämään sitä, että mennään napottamaan hypyn 2 taakse ja kutsutaan koiraa. Sen sijaan lähdettiin itse liikkeelle oikealta puolen hyppyjen 1 & 2 välistä ja tehtiin ennakoiva valssi, jolloin koira sujahti A-esteelle maksimaalista vauhtia. Hyppyltä 5 hypylle 6 koira kierrätettiin takaa siten, että hypyltä 6 koira otettiin vastaan selän takaa vetäen. Hyppy 8 takaakierrätettiin koiran liikerata huomioiden. Hypyt 10 ja 11 ohjattiin omalla liikkeellä koiran juoksurataa linjaten siten, että saatiin lähetys kepeille 12 sujuvaksi sen sijaan, että koira haikailisi hypyn 2&19 suuntaan. Takaaleikkaus kepeille, jaakotus hypylle 14 ja samanlainen takaakierrätys hypylle 19 kuin hypylle 6.

Nuusku ja Rapsu suoriutuivat tästä pätkästä oivallisesti. Olisin itse vienyt välin 5-6 aivan eri tavalla, mutta huomasin uuden tavan toimivaksi ja ehkä jopa varmemmaksi kuin oma suunnitelmani vetää koira hypylle 6 ja valssata. Nuuskun ja Rapsun kanssa pitää treenata kepeille takaaleikkausta sekä vauhdikasta keppien hakemista avustajan avulla. Nuuskua imi sivulla ollut hyppy keppejä enemmän. Jaakotus hypyllä 14 toimi valssia paremmin, tosin Rapsu kääntyy jaakotuksella niin tiukasti, että tuli useasti hypyn 15 ohi, joten Rapsuttimen kanssa pitää olla tarkkana linjoista.


Toisella pätkällä tehtiin ennakoiva valssi hypylle 3 tiukan kepeille viennin saavuttamiseksi. Jaakotus hyppyjen 8 & 9 väliin, jolloin koira kääntyy tiukasti A-esteelle eikä edes huomaa putkea. Hypylle 11 tehtiin joku ihmeellinen kiepautus, jossa koira heitettiin vasemmalla kädellä hypylle ja otettiin vasemmalla kädellä vastaan. Takaaleikkaus hypylle 13 ja saksalainen käännös tai flippi hypylle 16, jolloin koira linjautuu hyvin puomille. Hypylle 18 koira vedettiin siten, että koira jäi vasemmalla puolelle ja siitäpä sitten loppusuora.

Uudet kuviot toimivat molemmilla tosi hyvin. Koetin aluksi viedä otuksiani hypyltä 9 puomille 10 perinteisesti ennakoivalla valssilla, mutta siinä oma pakitusliikkeeni vei luppakorvat putkeen. Jaakotuksella molemmat vetivät kohdat tiukalla käännöksellä eivätkä vilkaisseetkaan putkea. Ihmeellinen pyöriminen hypyllä 11 toimi myös, vaikka se olikin minulle hankalaa hahmottaa. Hypyn 16 saksalainen käännös alkoi sujumaan pienen jankkaamisen jälkeen ja se tuntui sen verran toimivalta vaihtoehdolta, että pitää treenata se sujuvaksi. Siinä siis koira kierrätetään oikealla kädellä hypyn 16 taakse, vedetään hypyn yli siten että vaihdetaan koira selän takana oikeasta kädestä vasempaan, jolloin koira on ohjaajan vasemmalla puolella ja hyppy oikealla. Minulla oli hankaluuksia hakeutua tarpeeksi tiiviisti siivekkeen viereen, mutta kyllä se siitä.

Oli oikein kivaa, joskin koin hankalaksi erottaa sen kumpaa koiraa kulloinkin ohjaan. Rapsu saa kärsiä siitä, että kuvittelen sen osaavan asioita, joita olen opettanut Nuuskulle. Pitää siis panostaa Rapsulin tekniikkatreeniin ja saada se samalla tasolle, niin sitten miun ei tartte tajuta enää mitään :)

3 kommenttia:

MVo kirjoitti...

Hei!
Voisitko skannata(?) vielä sen yhden radan ja laittaa mulle vaikka sähköpostina...Pääsisin minäkin tekemään kootut selitykset ;) Kyllä Sissyn turvasta hiekat lähti. Voin toki valssailla tulevaisuudessakin, mutta kun on niitä muitakin mahdollisuuksia niin pidän valssin viimeisenä....

Unknown kirjoitti...

Teematreenit ovat yllätävän tehokaita, niissä kyllä oivaltaa heti uusia asioita, nimimerkillä huomasin viime viikonloppuna, että miksi sitä olekaan ohjanut koiraa näin ;)! Onnea tuleviin koitoksiin!

Heidi kirjoitti...

Laitan sähköpostilla sen radan tulemaan. Mehän ei sitä pätkää menty, joten odottelen mielenkiinnolla blogiinne tulevia selityksiä siitä mitä sillä pätkällä pitäis tehdä :)

Juu, Tiia Vitikaisen treenit on aina erityisen oivaltavia ja tehokkaita. Huomaa, että kouluttaja tietää mistä puhuu!