sunnuntai 6. heinäkuuta 2008

Nuusku VEPEen tutustumassa

Nuuskulla oli erityisen mukavaa tänään sillä olimme noutajille järjestetyssä VEPEen tutustumispäivässä. Alussa voittajaluokan koirakot näyttivät hienoja suorituksia veneennoudosta hukkuvan pelastamiseen. Sen jälkeen pääsimme itse kokeilemaan muutamia soveltuvuuskokeen/alokasluokan suorituksia. Soveltuvuuskokeessa on neljä osa-aluetta: veneestähyppy ja uinti, esineen vienti, veneen nouto ja hukkuvan pelastaminen.

Ensimmäisenä liikkeenä oli veneestä hyppy. Nuusku soudettiin avustajan kanssa järvelle ja minun kutsusta Nuusku loikkasi veneestä veteen ja ui rantaan merkkipaalujen välistä. Helppo nakki uimahyppymaisterille! Tosin ensimmäisellä kerralla Nuuskun ilmeessä oli nähtävänä pienoista epäröintiä ja kouluttajien mukaan kumiveneestä hyppääminen poikkeaa sen verran soutuveneestä loikkimisesta, että se on normaalia. Toistojen myötä Nuusku loikkasi aina vain rennommin ja tehokas ponnistustyyli alkoi löytyä.

Toisena liikkeenä oli veneen rantaan nouto. Lähetin Nuuskun järvellä olevalle veneelle, josta avustaja antoi Nuuskulle köyden rantaan tuotavaksi. Nuotaminen ei tuottanut Nuusku-noutajalle ongelmia. Sitten suoritusta vaikeutettiin sen verran, että Nuusku ei tuonut rantaan pelkkää koyttä vaan hinasi köyden perässä kumiveneen ihmisineen. Nuuskis jaksoi hyvin, tosin suoritus oli tässä vaiheessa vielä avustettu eli soutaja ei päästänyt vastusta liian suureksi.

Kolmanneksi pääsimme yrittämään esineen veneeseen vientiä, mutta se ei onnistunut ollenkaan. Nuuskun kanssa on harjoiteltu viestiä omatoimisesti ja silloin se toimii hyvin, mutta nyt huomasin, että vienti toimii vain tuttujen ihmisten kesken. Ennen kuin siirryimme veteen, koetimme vientiä maalla. Maalla Nuusku ei ollut kiinnostunut viemään damia vieraalle avustajalle, mutta avustajan lähettäessä Nuuskun damin kanssa minun luo, homma toimi hyvin. Koetimme siis niin, että minä menin veneeseen ja avustaja lähettää Nuuskun damin kanssa veneelle. Siinä vaiheessa kun minua soudettiin rannasta pois Nuuskun kierrokset nousivat taivaisiin ja Nuusku syöksyi veteen ja ui veneelle ilman damia. Joten jotta liikkeen saa toimimaan pitää ensin harjoitella maalla viemään esine vieraalle ja sitten siirtyä veteen. Jos minä olen veneessä, Nuusku ei keskity liikkeeseen vaan haluaa vain minun luo, joten liike tulee tehdä niin, että minä jään maalle ja Nuusku vie esineen vieraalle.

Kaikki koettamammme liikkeet olivat tosi mukavia ja Nuusku tykkäsi kovasti. Vesihullulle koiralle sopivaa VEPEä alamme harjoittelemaan heti seuraavalla kesämökkireissulla :) En tiedä tullaanko koskaan mihinkään kokeseen osallistumaan, mutta huvitellaan ainakin omaksi iloksi! Rehellisyyden nimissä on tunnustettava, että en tiedä olisiko tuosta 15 kg painavasta otuksesta hilaamaan rantaan kahta veneessä istuvaa sata kiloista äijää aallokossa vastatuuleen, joten kunhan pidetään hauskaa. Vaikka toisaalta, kyllä Nuusku taitaa sisukkuudella kokoaan kompensoida :) Ja pitäähän sitä neljättäkin soveltuvuuskokeen liikettä Nuuskun päästä koettamaan eli hukkuvan pelastamista. Siihen saa kyllä vedet vielä hieman lämmetä...

2 kommenttia:

Tintti kirjoitti...

Teillähän on ollut mukavaa tutustumista! Tuo kuulosti oikein hauskalta, ja olisi itsekin kiva päästä kokeilemaan.. tuon meidän kirppu Taran kanssa. Ja tuskin sekään jaksaa vetää isoja immeisiä veneineen rantaan.. mutta voisi olla muuten hauskaa!

Heidi kirjoitti...

Jep, tosi hauskaa oli! Luulen, että Tara nauttisi VEPEstä suuresti, sillä Tarahan taitaa olla Nuuskuakin vesihullumpi :)