keskiviikko 18. tammikuuta 2017

SYÖPÄ

Siinäpä ne tämän hetken kuulumiset otsikossa tulikin. Alla patologin lausunto:

Tutkimustulos: Mastsolukasvaimeen viittaava sytologinen löydös
Näytteisiin (4 levitettä) on eksfolioitunut perifeerisen veren solujen lisäksi pyörösoluja, jotka ovat kohtalaisen pleomorfisia ja valtaosalla niistä on mastsoluille tyypillisiä intrasytoplasmaattisia, metakromaattisesti värjäytyviä granuloita. Mukana on myös monitumaisia soluja ja fibroblasteja. Mitooseja ei juurikaan tavata. Mukana levitteissä on eosinofiilisia granulosyyttejä.
Löydös viittaa mastsolukasvaimeen. Suosittelen uudismuodostuman kirurgista poistoa riittävin terveen kudoksen marginaalein. Näytteestä ei ilmene, sijaitseeko muutos imusolmukkeessa vai lähellä imusolmuketta. Low grade mastsolukasvaimet eivät yleensä uusiudu paikallisesti täydellisen kirurgisen poiston jälkeen ja niihin liittyy alhainen etäpesäkeriski. 2 cm marginaalit ovat yleensä riittävät kasvaimen täydelliseen poistoon. Tilastollisesti 20-30 % kasvaimista uusiutuu paikallisesti, jos marginaalit ovat 2-3 mm. Mastsolukasvainten gradeeraus tapahtuu kuitenkin histopatologisten löydösten perusteella.


Koska Rapsu on hyvässä kunnossa, kasvain poistetaan maanantaina. Toivotaan, että joka puolella kasvainta on 2 cm tervettä kudosta poistettavaksi, koska silloin ennuste on hyvä ja Rapsutin saa elellä iloista koiranelämää vielä monta vuotta. Ilman leikkausta puhuttaisiin kuukausista.

7 kommenttia:

Satu kirjoitti...

Ikäviä uutisia :( Mutta onneksi voidaan leikata. Toivottavasti menee hyvin. Tsemppiä teille kaikille, varsinkin Rapsulle!

Maija, Kami ja Ledi kirjoitti...

Tsemppiä Rapsulle!! Toivotaan parasta!

Heidi kirjoitti...

Kiitos tsempeistä. Toivotaan, että Rapsuttimen sydän kestää nukutuksen ja kasvaimen ympäriltä saadaan se 2 cm tervettä kudosta pois. Kuulemma syvyyssuunnassa voi tuottaa hankaluuksia, koska siellä tulee lihakset ja jänteet niin nopeasti vastaan. Mutta sitä ei tiedä ennen kuin yrittää ja yrittämättä ei nyt jätetä.

Huomasin, että tasan vuosi sitten jumppapukuinen Rapsutin kotiutui nisäkasvainten poistosta. Toivottavasti tästä ei tule vuosittainen perinne vaan vuoden päästä kaikki köllöttävän tyytyväisinä ja terveinä.

Anniina kirjoitti...

Tsemppiä! Peukut pystyssä, että leikkaus menee hyvin!

Heidi kirjoitti...

Kiitos :)

Onneksi Rapsutin ei ole omasta mielestään sairas ollenkaan, joten voin hoitaa kaiken ahdistumisen ja panikoimisen sen puolesta.

Riitta kirjoitti...

Voih, tsemppiä leikkaukseen. Täällä pidetään kaikki peukut pystyssä!

Heidi kirjoitti...

Kiitos peukuista, niistä oli hyötyä :)