maanantai 5. huhtikuuta 2010

Ilmaisua ja vedetöntä vepellystä

Tollereiden PK-hakutreeneissä harjoittelimme jälleen rullailmaisua. Koska olemme siinä aivan alkuvaiheessa, emme suunnanneet metsään vaan treenasimme perusteita koulutuskentällä.


Aluksi Nuusku haki pari kertaa rullan maalimieheltä ja minä palkkasin sen. Sitten otimme muutaman toiston siten, että rullan tuotuaan, annoin Nupalle pienen palkan, kiinnitin liinan ja lähetin Nuuskun näyttämään maalimiehen minulle. Maalimiehen luo päästyämme maalimies palkkasi Nuuskun. Nuuskulla meni nämä tosi hienosti.



Rapsulle teimme saman kuvion. Tein kuitenkin sen virheen, että palkkasin Rapsun lelulla noista ensimmäisistä pelkistä rullan palautuksista. Siitä R innostui niin kovin, että jatkossa rulla tipahti puolen metrin päähän minusta. Pyysin sitä tuomaan sen perille asti ja muutaman kerran sen uudelleen nosti ja toi, mutta joillain kerroilla se jäi hapuiluksi. Rapsuhan ei kestä tuossa suurta vaatimista vaan alkaa kuvitella tehneensä isonkin virheen, joten pitää treenata taas käteen palautusta erikseen leikin varjolla. Siinä vaiheessa kun vaikeutettiin treeniä sen verran, että lisättiin siihen se näyttö, siirtyi lelu maalimiehelle.



Toisella kierroksella otiin hieman lisää vaikeutta mukana. Teimme kuvitteellisen keskilinjan ja laitoimme yhdet maalimiehet molemmin puolin. Nuuskulla maalimiehet olivat "takakulmissa". Nuusku työskenteli todella tehokkasti ja iloisesti. Rapa vaan roiskui Nuuskun paahtaessa rullan hakuun ja lähtiessä näyttämään minulle missä maalimies luuraa. Oikein onnistuneet treenit Nuuskun osalta.

Rapsulle laitettiin maalimiehen hieman helpommin eli eka linjan toiselle puolelle "etukulmaan" ja toinen toisen puolen "takakulmaan". Rapsu sinkosi myös hienosti rullanhakuun sekä näyttöön. Rullatkin palautuivat melkein käteen, joten oikein oli kivaa työskentelyä.

Hakutreenien jälkeen kävimme Topin ja Susun kanssa kävelyllä ennen kuin suuntasimme vesipelastustreeneihin. Kyllä vain, tälle päivälle osui treeniä treenin perään. Onneksi Nuuskulla ja Rapsulla ei ole mitään aktiivista päivää vastaan :)

Vesipelastustreenit olivat kuivaharjoittelutreenit, joiden avulla virittäydyimme tuleviin kesän koitoksiin. Treenasimme vientiä kuivalla maalla köllöttelevään kumiveneeseen. Kuulostaa hullulta ja ohi ajavien autojen hidastamisesta sekä kyydissä olevien ihmisten ilmeistä päätellen hullunkuuloisen lisäksi myös hullunnäköistä.

Nuuskun vienti pelitti erinomaisesti. Kertakaikkiaan fantastista menoa! Otin vientiä avoimen luokan tyyliin eli palkka tuli vasta, kun Nuusku oli vienyt esineen veneeseen ja palannut luokseni rantaan. Ekalla kierroksella otin toistoja omalla vientiesineellä ja kaikki onnistui hienosti. Ehkä Nuusku hieman jäi odottamaan esineen annettuaan palkkaa, mutta äkkiä hoksasi, että eipä sitä vielä tule vaan pitää palata ohjaajan luo. Sain myös vinkiksi ehdollistaa Nuuskun iloiseen "irti"-käskyyn, joka tarkoittaisi Nuuskun korvaan "ui rantaan syömään herkkuja". Nyt käyttämän "Nuusku tänne" ei kuitenkaan tule olemaan sallittu ylemmissä luokissa, joten miksi opettaa koiraa siihen alunperinkään.

Rapsun kanssa otettiin ekalla kierroksella oman esineen vientiä ja suoraa palkkausta veneestä. Ensimmäinen vienti oli kerrassaa upea ja Rapsu sai siitä vinkupossupehmolelunsa palkaksi. Koska palkka on Rapsun mielestä maailman parhain, alkoi toistoissa näkyä hötkeltämistä juuri veneen vieressä ja esinen tipahti suusta veneen viereen sen sijaan, että olisi mennyt käteen asti. Vaihdettiin palkka nameihin, niin saatiin jokunen hyvä toisto loppuun, mutta Rapsu koetti rynniä veneeseen asti etsimään sitä OIKEAA palkkaa ;)

Toisella kierroksella Nuuskun kanssa treenattiin muiden esineiden vientiä. Otettiin toistoja niin pelastusliiveillä kuin pitkällä köydellä ja molemmat toimivat komeasti. On se vaan niin pätevä eläin :)

Rapsun toinen kierros käytettiin vientiesineen loppuun asti viemisen hiomiseen. Heli-kouluttaja oli sitä mieltä, että nyt pitää tehdä pohjatyö kunnolla, joten sitä teimme ja hyvä niin :) Lyhennettiin vientimatkaa, palkaksi otettiin namit ja alussa liikuin mukana veneelle asti. Alkoi toimia hyvin. Saatiin toistoja pidemmältäkin matkalta sekä siten että minun ei tarvinnut kulkea mukana perille asti. Rapsu jäi vallan töröttämään esine suussa veneen vierelle ja odottamaan että ota nyt! Tähän pääsemiseen auttoi se, että avustajana toiminut Heli leikitti ja vedätti Rapsua vientiesineellä ennen palkan antamista. Rapsu sai siis palkan siitä, että vei esineen ja leikki sillä veneessäolijan kanssa, joten liian aikaisin esinettä ei Rapsun näkökulmasta kannattanut tiputtaa. Aivan mahtavat ja oivaltavat olivat myös nämä vepetreenit :)

Kuvat ovat Sirkun ottamat, kiitos niistä. Lisää Sirkun napsimia ilmaisutreenikerran kuvia löytyy täältä.

4 kommenttia:

Satu kirjoitti...

Hakukuvia Sirkun blogissa blog.hulleri.net

Heidi kirjoitti...

Kiitokset kuvaajalle hienoista kuvista. Pöllin muutamat kuvat tuohon tekstiä koristamaan.

Nuo on oikein havainnollistavia itsellekin, sillä niistä huomaa miten hakkaa koiraansa lelulla päähän vaikka palkata yrittää.

Ninka kirjoitti...

oih vepellystä! vieläkin kaivelee kun ei älytty alkeisiin ilmoittautua!!! onko peruutuspaikkoja mahd. kyttäillä? ainakin mie vaadin ja halluun että jatketaan meidän kesäisiä, ihania treenejä aaviksella! ;)
N ja vesipedot

Heidi kirjoitti...

Mie haluun ja vaadin kanssa meidän ihania treenejä aaviksella! Tahtoo nähdä Vepeltäjä-Vapun vauhdissa :) Ja sprinkkuliinit tottakai :) Paan siulle viestillä peruutuspaikkojen kyttäysohjeet.