maanantai 20. heinäkuuta 2009

Kohtuullista kirsun käyttöä

Viikonloppuna oman yhdistyksen mejäkokeessa Koverossa Rapsu korkkasi voittajaluokan saaden kakkostuloksen, 35 p. Jäljestys sujui hienosti loppusuoralle asti, mutta valitettavasti hieman ennen kaatoa tuli hukka. Harmittaa, koska Rapsu tulee tarkistuslenkeiltään aina takaisin jäljelle, mutta näköjään kerta se on ensimmäinenkin.

Harmittaa myös huonot jälkivaljaat. Nämä ovat jo toiset mokomat, jotka kääntyvät Rapsulla kesken jäljen väärin päin! Kuulostaa käsittämättömältä, mutta niin voi käydä. Viime kesänä edelliset valjaat humpsahtivat pois paikaltaan ja nyt nämä. Minä en puhu Rapsulle suorituksen aikana mitään, mutta nyt jouduin pysäyttämään sen ja laittamaan valjaat takaisin päälle. Rapsu oli siitä ihmeissään ja jäi viereeni istumaan ajatellen ilmeisesti, että no olipa outo jäljen loppu. Jouduin kehottamaan sitä jatkamaan ja Rapsu jatkoi, mutta katsoi minua kysellen välillä lupaa jatkaa jäljestystään. Hieman takkuillen Rapsun kirsu taas käynnistyi ja sen jälkeen itsenäinen toiminta jatkui hienosti. Täytyy kuitenkin hankkia toimivat valjaat. Jos en olisi huomannyt valjaiden vinksotusta olisivat ne saattaneet irrota kokonaan. Suosituksia hyvistä jälkivaljaista otetaan vastaan!

Katko oli hirveää kuusikossa pyörimistä. Rapsu möyri saman sankan kuusikon alla kiekkoa varmaan kolme kertaa, ja koska Rapsun on varsin vauhdikas jäljestäjä, en voi heittää narusta irti ja napata sitä kiinni toiselta puolelta, vaan joudun rämpimään perässä. Helppoa ei ollut myöskään edetä niin korkeassa heinikossa, että sinne on muodostunut pienen koiran mentäviä tunneleita, koska silloin jälkinaru jumii ja koiraa ei näy missään eikä ole mitään hajua mihin suuntaa omaa reittiä pitäisi alkaa raivaamaan... Mutta vaikka se ei ollut helppoa, oli se kivaa :) Voin kuvitella Rapsun hymyn ja innon heinikossa paahtaessaan, epäilemättä kangasmetsässä menoa jännittävämpää! Jälkikoira tärkeässä tehtävässään :) Juuri tuollainen vaihteeva maasto on parasta.

Rapsu otti makaukset hyvin rapsuksi. Vain yhden makauksen Rapsu huitaisi ohi, joten tyytyväinen saan olla. Ilmeisesti treenijäljellä nameja joka toiselle makaukselle -metodi toimii Rapsun kohdalla.

Tarkemmat pisteet löytyvät täältä. Tässä vielä tuomari Martti Hirvosen koeselostus: Alkumakaus nuuhkitaan, jonka jälkeen alkaa siksak-tyyppinen sopiva vauhtinen jäljestys. I-makauksen merkkaa pysähtyen. I kulma pienellä kaarroksella. Toisella osuudella yksi isompi tarkistuslenkki. II makauksen ohittaa. II kulmalla katko, jossa veretys kuljetaan loppuun. Useiden lenkityksien jälkeen kolmannelle osuudelle. III makauksen merkkaa pysähtyen. III kulma tarkasti. Ennen IV makausta yksi tarkistuslenkki. Makaus merkattiin hätäisesti. Tultaessa aukon reunalle, koira saa hajun jostain ja etenee sitä aina hukkaan saakka. Osoitetaan uusi jälki. Kaadon osoittaa pysähtymällä, nuuhkimalla ja jääden sille. Hyvä jälkipari.

Kokeessa tuli hienoja tuloksia ja ehdottomasti pitää mainita Luigi-tollerin viidenkymmenen pisteen AVO-jäljen suoritus. Aivan mahtavan taitava punaturkki :) Ja ylpeä olen myös omasta ensimmäisestä voittajaluokan jäljenteostani ja opastuksesta, josta Luna-labradori tempaisi täydet pisteet. Hienoa oli päästä seuraamaan uskomattoman taitavaa jäljestystä :)

Ei kommentteja: