lauantai 30. toukokuuta 2009

Mika Moilasen koulutus osa I

Nuuskutin pääsi nauttimaan Mika Moilasen koulutuksen annista tänään, ja koulutukselle seuraa jatkoa huomenna. Tämän päivän treeneissä käytiin läpi tekniikkaa, jota sovelletaan huomisessa ratamaisemmassa treenissä. Olipas kivaa saada vaihteeksi perusohjausopetusta hienojen kikkailujen sijaan :) Treeniviikonlopun tavoitteena on saada ohjaaja tajuamaan millaisella treenillä saadaan koiralle enemmän vastuuta, tehdään siitä itsenäisempi esteiden suorittaja ja eurooppalaisempi otus. Kuulemma Keski-Euroopassa edetään koiran koulutuksessa eri tavalla kuin täällä; ensin opetetaan etenemään itsenäisesti esteille ja vasta sitten aletaan reenaamaan käännöksiä.



Hypyt 1-3. Minulla uutta tuli jo heti ensimmäisessä kolmen hypyn treenissä. Siinä ohjaaja tököttää keskellä, liikkuu ehkä askelen hypyn suuntaan, mutta pääosin koira irtoaa hypylle. Idea on, että ohjaajan liike on minimaalista, ja koira saa palkkion iloisesta itsenäisestä suorituksesta. Ohjaajan rintamasuunta on koiraanpäin ja käsi osoittaa siihen siivekkeeseen mitä ollaan kiertämässä. Käskynä ei luonnollisestikaan käytetä perushyppykomentoa vaan ihan omaa erillistä käskyä, josta koira tietää, että sen pitää hypätä riman yli, kiertää siiveke ja palata ohjaajan luo. Eli sama idea kuin takaakierrossa paitsi että siiveke kierretään hypyn kautta. Moista käskyä en ole koskaan opettanut, joten nyt hop-käsky lisättiin Nuuskun käskyvarastoon. Nuuskaus tajusi jujun heti.

Hypyt 11-14. Tässä sama homma, ohjaaja on hyppyjen keskellä takaviistossa koiraan nähden. Ja käskytys aita-hop-aita-hop. Kun otettiin kunnon vauhti mukaan, aloin itse hosumaan, rynnimään ja vedättämään sen sijaan, että olisin antanut Nuuskun olla edellä ja nauttia siitä, että se saa tehdä työt. Oman liikkeen rytmityksessä on paljon opittavaa.

Esteet 21-31. Kulmaus tai hop hypylle 22, koiran haltuun ennen hyppyä 26 ja siihen hop, veto hypyn 28 yli ja loppusuoralla eteen.

Niin ja missään vaiheessa rimoja ei nostettu maantasalta mihinkään. Koiralle opetetaan käskyt ensin monien toistojen ja harjoittelukertojen avulla ja vasta sitten nostetaan rimat ylös. Tämä siksi, että rimojen nostaminen laajentaa koiran juoksulinjaa siivekettä kierrettäessä, mutta jos kierto opetetaan ilman rimaa tiiviiksi, on se helpompi saada tiiviiksi myös riman kanssa. Ja näitä hommia pitää treenata samanaikaisesti takaakiertojen ja eteenlähetysten kanssa, jotta koira oppii tunnistamaan käskyjen erot varmemmin. Ilolla odotan, kun pääsen samoja kuvioita Rapsun kanssa tahkoamaan, jospa se sitten irtoaisi paremmin.

Ei kommentteja: